İŞ HAYATINDA NEDEN YÜKSELMELİSİN?

  • Ücretlendirme: İş dünyasının üst düzeydeki kademelerinde çalışmak, iş dünyasında kazanmak demektir.
  • Etki: Üst düzey bir yönetici olmanız, şirketin şekli ve sektördeki konumu üzerinde muazzam bir etki yaratacaktır.
  • İş Memnuniyeti: Yöneticilerin yaptıkları işe güçlü bir bağlılık duygusu vardır. Bu kişiler işverenin verdiği yönergeleri izlemekten çok, gerçek değişim için yaratıcı olmayı tercih ederler.
  • Deneyim: Liderlik pozisyonları kişisel gelişimi hızlandırır. Sorumluluk düzeyiniz arttıkça, daha profesyonel, dikkatli olmanız gerekir. Yaptığınız işte yetenek kazanmak için yükselmelisiniz.

Üst düzey yönetici pozisyonları, sektördeki en rekabetçi, en arzu edilen ve en iyi ücretli pozisyonlar arasındadır. Çoğu kişi için, üst yönetim kademelerine ulaşmak, kariyerinin en üst noktasını ve uzun yıllar süren sıkı çalışmanın doruk noktasını temsil eder. Üst düzey yöneticilerin yaptıkları iş zor, zorlayıcı ve çoğunlukla streslidir. Ama aynı zamanda emeği ödüllendiren niteliktedir ; maddi ve manevi getirisi oldukça yüksektir.

İŞVERENLERİN BİR YÖNETİCİDE ARADIĞI 20 ÖZELLİK

  1. Güven: Bir lider olarak, karar verme sürecinde güven ortamı yaratmak ve kesinlik kazandırmaya muktedir olmak çok önemlidir.
  2. Bağlantılar: Şirkete dış kaynaklar getibilecek yönetici, iş dünyasında bağlantıları olan yönetici her şirket için değerlidir.
  3. İletişim: Bir yönetici çalışanlar, ekip üyeleri ve yönetim kurulu arasında temiz bir iletişim kurmalıdır. Bir yöneticinin hem sözlü hem yazılı olarak mükemmel iletişim becerisine sahip olması gereklidir.
  4. Düşüncelilik: Bir yönetici, oluşabilecek durumları önceden sezmeli ve harekete geçmeden önce büyük resmi görerek birkaç adım önde düşünmelidir.
  5. Organizasyon: Bir yönetici, müşteriler ve şirket arasındaki en temel köprüdür. Personeli yönetmek ve iş akışının sorunsuz ilerlemesini sağlamak gibi birçok sorumluluk üstlenmek zorunda kalır. Bu da ileri düzeyde organizasyon becerileri gerektirir.
  6. Şefkat: Bu özellik, çalışanları ve ekip üyelerini mutlu ve motive tutan birinin bulunmasını gerektirir. Dolayısıyla, işyeri insan unsuruna yakından uyum sağlayan bir kişiye ihtiyaç duyar.
  7. Sorun Çözme: Birçok yönden, bir yöneticinin görevi, sorunları çözmektir. Fırsatları veya riskleri belirlemeli ve bunlardan yararlanmak ya da bunlardan kurtulmak için yaratıcı yollar geliştirmelidirler.
  8. Kendini Bilinçlendirme: Kendini tanıma, hataları önleme ve kişisel kontrol-denge sistemini kurar. Bir yönetici kendisini nasıl yöneteceğinin çok fazla farkında değilse, etkili olması pek olası değildir.
  9. Profesyonellik: Bu üst yönetim rolü en üst düzeyde profesyonellik gerektirir. Yöneticiler şirketlerinin sözcüsüdürler. İşe alım ve sonlandırma politikasını başarıyla yürüten ekip liderleridirler.
  10. Sorumluluk: Bir şirketin üst düzey pozisyonunda görev almanız, çok yüksek bir sorumluluğa sahip olmanız anlamına gelir. Kararlarınız ciddi bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bunları iyice ve düşünmeli ve açıklamaya hazır olmalısınız.
  11. Güvenilirlik: Bir yöneticinin çalışanların soru ve talepleri için her dakika uygun olması ve oluşabilecek durumlara çözüm üretmeye her an hazır olması beklenir. Çalışanlar, patronlar ve ekip üyeleri sizin cevaplarınıza güvenir. Çünkü sorumluluk ile güveni gerektirir.
  12. Kayıt Tutulması: Düzenli kayıtlar tutulduğunda işletmeler daha sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışırlar. Bu nedenle sorumlu olmanın bir parçası da, kayıt tutmayı gerektirir.Kararları veri ve gerçeklerle desteklemek gerekir.
  13. Liderlik: Üst düzey yönetici, yapılan işe yön verecek ve mükemmelleştirecek doğal bir liderlik vasfına sahip olmalıdır. Yöneticiler, çalışanlarından en iyi performansı almak için motive edici yollar bulmalıdır.
  14. Deneyim: Bu özellik, yalnızca tecrübenin verebileceği bilgi ve uzmanlıkla mümkündür.
  15. Motivasyon: İş dünyasında üst seviyelere gelmek, aşırı motivasyon ve çalışmayla mümkündür. Motivasyon başarıyı getirir.
  16. Yetki: Bazen bir yönetici uyarı veya disiplin cezası vermek zorunda kalabilir. Yönetici zamanı geldiğinde, bu yetkiyi doğru kullanmayı bilmelidir.
  17. Sunum: İş hayatında imaj önemlidir. Bu nedenle kıyafet seçiminde, telefon görüşmelerinde,yazışmalarda gösterilmesi gereken titizlik büyük önem taşır.
  18. Beden Dili: Liderlik pozisyonları, projenin yetkinliğini artıracak fiziksel bir varlığı gerektirir. Göz teması ve iyi bir duruş karşınızdakine güven aşılar.
  19. Taktik: İş dünyası zorlu bir sosyal-politik ortamdır. Müşterileri rahatsız etmemek,onları kendi tarafına çekmek için bir yöneticinin her fırsatı değerlendirebilecek hünerde olması gerekir.
  20. Analitik Beceriler: Performans değerlendirmesi, tekrar tekrar gelişmenin yollarını bulmak, geçmiş performansı analiz etme ve bütün bunlardan ders çıkarabilmek için bir yöneticinin analitik becerilerinin gelişmiş olması gerekir.

Sonuç olarak, yöneticilik pozisyonu herkes tarafından talep edilir . Fakat bu ömür boyu sürecek bir çalışma sonunda elde edilecek bir deneyim gerektirir. Hem zamana hem de enerjiye önemli bir yatırım yapmayı gerektirir. Fakat bu yatırımların getirileri çok büyüktür ve mücadeleden çok daha büyük bir memnuniyet sağlarlar. Dolayısıyla, bir yönetici olmak için gerekenleri bildiğinizi düşünüyorsanız, bugünün hedefinize odaklanın ve geriye dönüp bakmayın.