Google, dünyada birçok şirketten daha büyük hale geldi. Bu başarı hikayesini araştırdık...

Google, kısa sürede bir dünya devi haline geldi. Dev bilişim firması bugün, Amerika Birleşik Devletleri Borsalarında en çok işlem gören 5. Büyük şirket konumunda. Daha 13. kuruluş yıldönümü dolmayan Google’ın bu başarısı dikkatimizi çekti ve araştırdık. Google nerede, nasıl kuruldu ve amaçları neydi? İşte bir yurt odasından dünya devine dönüşen Google’ın kısa bir başarı hikayesi.

Dünyanın önde gelen arama motoru Google, Stanford Üniversitesi ‘nde doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin isimli iki öğrencinin bir çabalarıyla 1998‘de kuruldu. Yurt odalarını ilk büroları olarak kullanan genç girişimciler, tez çalışmalarını BackRub adını verdikleri arama motoru üzerine yaparlar. İkili daha sonra çalışmalarına, Googol isminden esinlenerek Google ismi verdikleri projeyle devam ederler.

Larry Page ve Sergey Brin tüm internet kullanıcılarını hedef alırlar, projelerini başlangıçta google.stanford.edu adresinden faaliyete geçirdiler. “Server” ihtiyaçlarını da kendi aralarında çözerler. İkili karışık hale gelen interneti bölümleme üzerine çalışırlar ve kullanıcıların aradıkları konulara daha kolay ulaşmalarını sağlamak üzerine yoğunlaşırlar. Bunun için yeni bir teknoloji geliştirirler, bu yeni teknolojiyi Google ‘a adapte ederler.

Yeni teknoloji, interneti klasik motorlara göre daha farklı bir şekilde inceler. Google ‘ın kullanılırlığı ve sadeliği kısa sürede bu ismin tanınmasını sağlar. Larry Page ve Sergey Brin tanınmaya başlanan projelerini hayata geçirmek için girişimci ararlar. Yahoo ‘nun kurucusu ve David Filo ‘dan başka muhatap bulamazlar. Filo bile projelerini daha da geliştirmeleri tavsiyesi yapar. İkilinin ilk denemeleri yeterli ilgi göremezken yollarına kendi başlarına devam etme kararı alırlar. Aynı zamanda Sun Microsystems’ın kurucularından Andy Bechtolsheim ‘in verdiği 100 bin dolarlık çeki resmi şirketleri olmadığı için tahsil bile edemezler. Sonunda da yakınlarından topladıkları paralarla 7 Eylül 1998 ‘de kendi şirketlerini kurarlar. Aynı yıl PC Magazine adlı derginin kendilerini en yılın en iyi arama motoru seçmesiyle de tanınırlıkları katlanır.

Google teknolojisi
Google’ın arama teknolojisi, Google’ı ilk nesil arama motorlarından farklı kılar. Google ‘ın arama kriterlerini sadece sözcük değil, sayfaların değerini belirten PageRank oluşturur. PageRank teknolojisini hayata geçiren Google, böylece internetteki milyarlarca sayfayı önemine göre sıralar. Kopya edilemeyecek ve daha iyisi yapılamayacak şekilde düzenlenen PageRank ile reklamverenlerin de en kısa yoldan maksimum verim alması sağlanır.

Kısa Sürede Dünya Devi
1998’de Google’ı hayata geçiren kurucu ortaklar Larry Page (Ürünlerden Sorumlu Başkan) ve Sergey Brin (Teknolojiden Sorumlu Başkan), Eric Schmidt’i 2001’de Ceo olarak gruba kattılar. 2 kişiyle kurulan şirket, bugün dünya çapında 20 bin kişiyi istihdam eder hale gelir. Google dev adımlarla büyümesinin ardından dev şirket çeşitli bölümlere ayrılır. Bunlar; Ticari Geliştirme & Satışlar, Mühendislik, Kurumsal İletişim, Arama Servisleri, Reklam Satış ve Teknoloji Bölümleridir.

Kaynak: http://www.nationalturk.com