CV'nize referans yazıp yazmayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Referansları dahil etmek eskiden norm olsa da, bugünlerde pek yaygın bir uygulama değil.

"Referanslar nelerdir" diye de merak ediyor olabilirsiniz.

Özgeçmiş referansları, geçmiş iş deneyiminizi, iş ahlakınızı, becerilerinizi ve / veya kişilik özelliklerinizi onaylayabilen kişiler tarafından sağlanan ifadelerdir.

Genellikle işverenler, bir çalışan olarak neye benzeyeceğinize dair daha geniş bir imaj elde etmek için iş başvurusu sürecinde bir dizi referansla temasa geçecektir.

Soru, referans iletişim bilgilerinin özgeçmişinizde yer alması mı yoksa talep edilene kadar saklanması mıdır?

CV'nizdeki referanslardan ne zaman kaçınmalısınız?

Özgeçmişinizde referansları listelemekten kaçınmanızın birkaç nedeni vardır. Bunları devre dışı bırakmanın ana nedenleri şunlardır:

  • İş tanımı onları istemez - eğer bir işe alım müdürü referansları görmek isterse, muhtemelen bunu iş tanımında belirteceklerdir. Değilse, muhtemelen bu aşamada onları dışarıda bırakmak en iyisidir
  • Yer için çabalıyorsunuz - işverenler bir CV'yi taramak için genellikle 5-7 saniye harcarlar ve bu nedenle onu kısa ve öz tutmak önemlidir. İhtiyaç duyulmadığında özgeçmişinize referanslar ekleyerek yer harcamayın
  • Kişisel bilgileri yayma riski - ortalama bir iş arayanın iş aramak için beş ay geçirdiğini düşünürsek, bir CV'nin birçok şirket arasında dolaştığını hayal edebilirsiniz. Hakemlerinizin istenmeyen iletişim alma riskinden kaçının ve onları özgeçmişinizden uzak tutun.
  • Referanslarınız değerli değildir - daha önceki bir işverenle kötü bir ilişkiniz varsa, gerekli değilse referans olarak isteyerek onlardan vazgeçmek istemeyeceğinizi söylemeye gerek yok.
  • Yeni iş için uygun değil - hakemin başvurduğunuz yeni iş veya sektörle bir tür uygun bağlantıya sahip olması gerekir
  • Kaynaklarınızı hazırlamak istiyorsunuz - referanslar sağlamak için görüşme sürecinden sonrasını beklemek size şirket için daha büyük bir his verecektir. Bu, referansınız olması için en uygun kişiyi seçmenize ve onları şirket ve iş özellikleri ile hazırlamanıza olanak tanır.

Referanslar yerine neler eklenmeli

Özgeçmişinizde, köklü bir kişiyi referans olarak listelemeden göstermenin başka yöntemleri de vardır. Örneğin, CV'nizin beceriler bölümü, bir rol için uygunluğunuzu vurgulamak için harika bir yerdir.

Yeteneğinizi en iyi vurgulayan önceki rolleri de seçebilirsiniz. Bu rolü üstlendiğinizde başarılarınızı vurgulayan kısa, tek satırlı bir açıklama yazmak yardımcı olacaktır.

 

Sosyal medyanızı kullanın! İşe alım yapanların yaklaşık% 87'si işe alım süreçlerinde LinkedIn kullanıyor. Meslektaşlarınızdan veya geçmiş işverenlerden profilinizde işinizle ilgili bir açıklama bırakmalarını isteyerek önerilerinizi oluşturmaya başlayın.

CV'nizin sonunda basit bir cümle: "talep üzerine mevcut referanslar" yeterli olacaktır.

Referanslar ne zaman eklenir?

Muhtemelen genel fikir birliğinin özgeçmişinize referanslar koymamak olduğunu söyleyebilirsiniz, ancak bunun birkaç istisnası vardır.

Bunları dahil etmenin ana nedeni, iş tanımının veya işverenin size doğrudan söylemiş olmasıdır. Alternatif olarak, özgeçmişinizi bir sayfaya kadar uzatmakta gerçekten zorlanıyorsanız, belki bir referans bölümü eklemeyi düşünebilirsiniz.

Bunları nasıl dahil edersiniz?

Özgeçmişinize referanslar ekliyorsanız, bilgileri ve biçimi doğru almanız önemlidir.

Adım 1: İş referansınızın kim olmasını istediğinize karar verin. Yakın arkadaşınız veya aile üyeniz sizi herkesten daha iyi tanıyor olsa da, kesinlikle uygun adaylar değillerdir.

Seçmek için daha uygun bir liste, önceki / mevcut işverenleri, meslektaşları, proje yöneticilerini içerir. Örneğin, yeni bir mezun tez danışmanını içerebilir.

Adım 2: Hakeminiz olmak için onlardan izin almalısınız - size yardımcı olmaya hazır ve istekli olmalıdırlar. Potansiyel işvereninizin bir yanıt için yaşları beklemesini istemezsiniz!

3. Adım: ayrıntılarını alın; isim, e-posta, telefon numarası, iş unvanı, iş adresi.

4. Adım: Hakem bilgilerini doğru şekilde biçimlendirin. Aşağıdaki bir örneğe bakın:

 

Bay Ali Yılmaz

Biyoloji Öğretim Görevlisi

Üniversitesi ...

Adres:

Tel:

E-posta:

 

CV'nizdeki Referanslar: Sonuç

Özgeçmişinize referanslar eklemek söz konusu olduğunda, ana çağrı noktası iş tanımıdır. Burada bunları dahil etmesi belirtilmediği sürece, bir CV'nin sonunda düzenli bir "talep üzerine mevcut referanslar" normalde cevaptır.

Özgeçmişinize referans eklemeyle ilgili daha fazla yardım için veya CV ile ilgili diğer sorularınız için lütfen Cvcim ile iletişime geçin - size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız!