İnsan kaynakları uzmanlarımızın sizin ihtiyaçlarınızı değerlendirirken dikkate alacağı ilk noktalardan biri sizin için hangi özgeçmiş türünün doğru olacağıdır.

İyi bir CV'nin yazımı için gerekli olanları bilseniz bile her CV türüne uyan tek bir yöntem yoktur. Her aday ve özgeçmiş türünün farklı yöntemlerle yazılması gerekir.

 

Sadece belli ayrıntıları düzeltmekten bahsetmiyoruz, sizin için yeni bir CV hazırlamaktan bahsediyoruz.

Bu yazımızda, en çok bilinen üç özgeçmiş türünden bahsedeceğiz: işlevsel (beceriye dayalı), kronolojik ve birleşik - ayrıca birkaç tane daha kullanıma hazır seçenek.

 

Hangi CV türünün sizin özelliklerinize uyduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

 

İşlevsel-Becerilere Dayalı Cv yazmak.

Beceri temelli bir CV, hem profesyonel hem de kişisel yaşamınızdaki becerilerinizi ve başarılarınızı örneklemek için mükemmel bir platformdur.

 

Tipik olarak, işlevsel bir CV, önceki kariyerinizden veya çalışma alanınızdan oldukça farklı bir alanda bir rol için başvurduğunuz bir duruma uygun olacaktır. Ya da kariyerinizi tamamen değiştiriyor olabilirsiniz.

 

Bu durumda, faydalı ve devredilebilir becerilerinizin detaylandırılması, potansiyel işverenlerin önceki deneyiminizden (veya eksikliklerinizden) daha fazla ilgisini çekecektir.

 

Benzer şekilde, işyerinde mola verdiyseniz, becerilere dayalı bir CV'nin size kariyer molalarının daha belirgin olduğu kronolojik bir formattan daha iyi hizmet ettiğini hissedebilirsiniz.

 

Genel olarak, becerilere dayalı bir CV, çeşitli başlıklar altında beceri ve başarıların bir listesiyle başlar, ardından kısa eğitim, iş deneyimi veya istihdam ayrıntıları gelir. Herhangi bir resmi nitelik de bu bölümde belirtilmelidir.

 

İşlevsel CV'nize ekleyeceğiniz becerileri ve başarıları seçerken zaman ayırmanız çok önemlidir.

 

İş tanımını dikkatlice okuyun. Hangi istenen beceriler işaretlenir? Bunları özgeçmişinizde kısa ve öz bir şekilde nasıl gösterebilirsiniz?

 

Unutmayın: İşe alma görevlileri ve işe alma yöneticileri neredeyse her zaman zaman yetersizdir. Becerilerinizi listelemek söz konusu olduğunda niceliğin yerine kaliteyi tercih edin.

 

Temel becerilerinizi şahsen sunmaya ilişkin ipuçları için, yetkinlik temelli görüşmelerle ilgili son kılavuzumuza bakın.

 

Kronolojik bir özgeçmiş yazmak

Tipik kronolojik CV, kariyer hedeflerinizi içeren kişisel bir beyan ve ardından ters kronolojik sırayla istihdam geçmişinizi içerecektir.

 

Daha sonra ilgili iş niteliklerini ve ardından hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı detaylandırırsınız.

 

Eğitim tipik olarak istihdam geçmişinin üzerinde yer alır - kesinlikle iş piyasasında yeni olan ve çalışmalarını yakın zamanda bitirmiş olanlar için.

 

Bununla birlikte, profesyonel yaşamlarında daha ileride olanlar için, A seviyeleri - ve hatta derece nitelikleri - artık aynı ağırlığı taşımayabilir.

 

Kronolojik özgeçmiş işverenler arasında popülerdir çünkü onlara kariyer ilerlemeniz hakkında bir fikir edinme şansı verir. Elbette bir süre aynı sektörde çalıştıysanız ve çalışmaya devam etmek istiyorsanız, o zaman bu sizin için en iyi formattır.

 

Tabii ki, bu tür bir CV ile roller arasındaki büyük boşluklardan saklanmak yok. Bu, kronolojik formatı kullanamayacağınız anlamına gelmez, ancak CV'nin kendisinde değilse kapak mektubunuzdaki boşluğa başvurmalısınız.

 

Bu CV türü genellikle perakende CV'ler için kullanılır.

 

Alternatif olarak - yukarıda açıklanan beceriye dayalı CV daha iyi bir seçenek olabilir.

 

Emin değilseniz, CV yazma uzmanlarımızdan biriyle durumunuzla sohbet etmek, sizin için hangi CV türünün doğru olduğunu seçmenize yardımcı olacaktır.

 

Kombine bir CV yazmak

Birleşik CV, hem işlevsel hem de kronolojik bir CV'nin bir karışımıdır.

 

Bir profilden, kısa bir beceriler bölümünden ve ardından her rol için sorumlulukları ve başarıları detaylandıran bir kariyer geçmişinden oluşur.

 

Her iki dünyanın da en iyisi olabilir - ancak yalnızca dikkatle ele alınırsa (veya bazı özel tavsiyeler için bir uzmanla sohbet ederseniz).

 

Doğası gereği, birleşik bir CV genellikle beceriye dayalı veya kronolojik bir CV'den daha uzun olacaktır. Bir işe alım görevlisinin dikkatini çekme söz konusu olduğunda kısalığın önemini hatırlayarak, çok fazla bilgi eklemediğinizden emin olmak istersiniz.

 

Ek olarak, fazla iş tecrübesi olmayan yeni bir mezunsanız veya önceki rollerden beceriler ve başarıları bir araya getirmekte zorlanıyorsanız, birleşik CV formatının yarardan çok zarar vermesi muhtemeldir.

 

Bununla birlikte, çok güçlü bir kariyer yolu ve başarıları olanlar için birleşik CV, kullanılacak ideal formattır. Sizi belirli bir sektöre bağlamadan devredilebilir becerilerinizi göstermenin harika bir yoludur.

 

Sık sık söylediğimiz gibi: Sen bir şablon değilsin. Kendi nitelikleriniz ve aradığınız rol, sizin için doğru olan CV türünü tanımlayacaktır.

 

 

 

Farklı Olun!

Kısa, net ve isabetli. CV yazma söz konusu olduğunda bunlar genel kurallardır.

 

Bununla birlikte, yaratıcı bir yaklaşımın doğru nedenlerle fark edilmenizi sağlayabileceği belirli meslekler ve istihdam sektörleri vardır.

 

Örneğin, bir tasarımcıysanız, becerilerinizi ve kullandığını programları CV nize uyarlayarak daha dikkat çekici hale getirin.

İşverenler Grafik tasarım alanlarındaki CVlere her zaman daha çok ilgi göstermişlerdir.

 

Giderek yaygınlaşan bir yaratıcı seçenek multimedya CV'dir. Bir web sitesi, çevrimiçi portföy veya etkileşimli sunum arasında değişebilir ve genellikle dijital veya yaratıcı endüstrilerde bulunurlar.

 

Adayların, içinde bir diskte özgeçmişleri ve "oyun kılavuzunda" iletişim bilgileri ve kişisel bilgileri olan video oyunu tarzı vakalar gönderdikleri bile olabiliyor.

 

Bunun gibi yaratıcı bir özgeçmişlere  harcanan zamanı ve çabayı takdir eden bir çok işveren vardır.

İstediğiniz özgeçmiş türünün sektöre uygun ve göz alıcı olduğundan emin olun.

 

Peki sizce, size en uygun CV türü nedir?

Umarız yukarıdaki yazımız hangi CV türünün sizin için daha uygun olduğu konusunda bir fikir oluşturmanıza yardımcı olmuştur.

 

Her format doğru insanlar tarafından uygun şekilde kullanılırsa işlevsel olabilir!

 

Sizin için hangi CV türünün uygun olduğundan bilmiyorsunuz, uzmanlarımızdan şimdi yardım alın. CV'nizi oluşturmanıza ve kariyerinizde bir adım daha ilerlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

 

BUGÜN BİZİ ARAYARAK VEYA ÇEVRİMİÇİ OLARAK İLETİŞİME GEÇİN!