Cv’nize bir ön yazı eklemek, ilgilendiğiniz işi ciddiye aldığınızı göstermenin en önemli noktalarından biridir. Ön yazı, özgeçmişinizin iş veren için daha ilgi çekici hale gelmesini sağlar ve rakipleriniz arasında öne çıkmanızda yardımcı olur. Kapak mektuplarının isteğe bağlı olması, olmayanlara göre size açık bir avantaj sağlar.

Yıllar içinde birden fazla işe alım görüşmesinde arayışında rol alan çok sayıda çalışma adayı bu temel maddeyi başvurularına eklemediğini farkediyor.Bu mektubun herhangi bir zaman diliminde eklenmesine dair yazılı bir kural olmaması eklediğiniz anda sizi daha profesyonel ve ciddi iş arayışındaki birine dönüştürür.

 

Bir ön yazında neler olmalıdır?

İletişim Bilgileriniz:

  1. Tam adınız
  2. Adresiniz(il-ilçe)
  3. Telefon numaranız
  4. E-mail adresiniz

Resmi bir giriş işverenin daha çok ilgisini çekecektir.

Örneğin;

"Sayın ..." veya "Değerli yetkili ..."? Selamlama kısa olduğu kadar, işe alım görevlisine sizin dil becerilerinizin seviyesini belli eder. Ön yazınızda doğru giriş ve selamla başta gelen zorunluluklardandır. Öyleyse kullanılacak doğru selamlama nedir?

  1. Her zaman Sayın ...' ifadesini kullanın - ardından unvan ve soyad veya tam ad
  2. Bir kişi adının olmaması durumunda, 'Sayın Firma Yetkilileri’

Vücut:

Bir ön yazıda vücut kısmının üç parçası vardır; neden, teklif ve sonuç.

 

  1. Neden – Bu mektubu neden yazıyorsunuz? Buradaki önemli olabilecek nokta başvurduğunuz iş için kendinizi ve niyetinizi açıklamak ve teşekkür etmektir.
  2. Teklif – Başvurduğunuz firmaya ne gibi bir değer atfedebilirsiniz? Mektubun bu kısmında ne yaptığınızı değil, bu zamana kadar neler başardığınızı özetlemeniz çok daha önemlidir. İşverenler için yetkin ve anlaşılabilir bir dil kullanmanız sizi daha profesyonel gösterecektir.
  3. Sonuç – Bu rol için en iyi kişi sizsiniz! Sonuç paragrafınızda cesur ve doğrudan olun. Başvurunuza devam etmenin neden akıllıca olduğunu ve ne kadar istediğinizi belirtmek için teklif paragrafına bağlayın.

Kapanış:

Vücut kısmının devamı gibi yazın;

‘Saygılarımla’,

(Tam adınız)

Ekteki: CV '

İşe Yarar bilgiler:

  1. Ön yazınızı yollamadan önce okuma ve düzeltme provası yapın.
  2. E-posta ile gönderiyorsanız, ön yazınızı 'Ön yazı (Tam ad)' olarak adlandırdığınızdan emin olun.
  3. Mizah yeteneğinizi röportaj kısmına saklayın.
  4. Ön yazı sizin ne kadar ciddi biri olduğunuzu göstermeniz için bir fırsat!
  5. Yukarıdakileri kullanarak hazırlanmış bir ön yazıyla işverenlerin ilgisini çok daha fazla çekeceğinize emin olabilirsiniz.